Vecka 28 (27+0)


Kroppen:
Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma.

90 dagar kvar nu. Hoppas inte mer. Känns lite tryggare att veta att bebis har storas chanser att klara sig även om han skulle födas snart, men självklart hoppas jag att han håller sig i magen åtminstone 80 dagar till =)
Jag känner mig redan alldeles för stor. Inte om magen just, men resten. Vill ha tillbaka mina smala ben. Vill gärna ha en platt mage med, men det får vi (jag) ta till våren.
Det är mysigt med bebis som rör sig och att ha en växande mage. Helt galet less är jag inte än. Men vet att jag kommer bli i takt med att jag blir större och större.
Kan fortfarande sova på rygg och det är jag glad för.
Halsbrännan gör sig mer och mer påmind, speciellt på kvällen. Men den kommer ju förmodligen att försvinna i samma stund som bebis föds så det är ju förhoppningsvis inget permanent.
Kissnödig ofta. Speciellt då jag precis gått ut, även om jag kissat två gånger efter att jag satt på mig ytterkläder. Så var det med Alvin också!Kommentarer
Postat av: Sofia

Härligt att höra att allt är bra. Du ska inte fundera så mycket på hur kroppen ändras. Du vet ju hur snabbt du gick tillbaka efter Alvin. Så fortsätt må bra du =)Magen är jättefin!Kram!

2009-11-11 @ 20:42:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0