V 24 (23+0)

Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Illamåendet är inte lika jobbigt längre. Äter mer än jag brukar gör jag och ligger på övre kurvan vad gäller både magstorlek och vikt.
Rörelserna är inte alls lika som med Alvin, men nu ligger ju moderkakan i framvägg istället för i bakvägg som det gjorde med honom. Rörelselserna nu är mer svepande och inte lika stötiga, även om lillebror kan bonka även han.
Alla mina byxor börjar bli för små, lite jobbigt är det då de var alldeles för stora i somras. Känns samtidigt onödigt att lägga 500:- på ett par mammabyxor som ska användas knappt fyra månader till. Och man kan ju aldrig vara säker på att de passar om ett par veckor ens.

Kommentarer
Postat av: Ann-Sofie

Det finns jättesköna och snygga jeansleggings på cubus, billiga dessutom. Köpte själv två och dom har resår i midjan! Finns väl säkert lite varstans i stan. =).

2009-10-14 @ 20:16:24
Postat av: Fru Evelina

men gud, har jag sagt grattis till graviditeten innan eller minns jag bara inte??

i vilket fall - vad FIN magen är!!kram

2009-10-15 @ 18:13:11
URL: http://happilyeverafter.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0